Etnocentrisme: een mensvriendelijk perspectief wat eigenlijk iedereen wel een beetje heeft.

In onze huidige tijd is ‘racisme’ een groot taboe, en ergens is dat ook wel terecht. Racisme houdt namelijk in dat je iemand op basis van zijn of haar etniciteit (ras) bij voorbaat negatief beoordeelt. Wat neerkomt op zoiets als ‘alle (vul in etnische groep) zijn crimineel/hebben een laag IQ” of iets dergelijks. Dit is in principe ethisch noch statistisch gezien onjuist. Veel mensen hebben dan ook een probleem met ‘racisme’ zogezegd omdat zij een goede vriend hebben of buurman van een bepaalde etniciteit met wie ze prima overweg kunnen.
Etnocentrisme is een andere benadering. Het stelt etniciteit centraal, in plaats van cultuur, religie, ideologie of nationaliteit. Het gaat vooral om behoud van je eigen volk, maar daarnaast ook om respect voor andere volken. Klinkt dit heftig voor je en ben je het oneens met de titel van dit artikel, dat eigenlijk iedereen dit perspectief wel heeft? Bekijk het zo: wie wil er nu echt dat we als volk helemaal uitsterven en dat onze cultuur, eigenheid verdwijnt? En welke ‘racist’/dissident wenst alle andere volken helemaal van de aardbodem weg te vagen?
De meeste mensen gunnen uiteindelijk zowel Europeanen een bestaan en het behoud van hun cultuur en ditzelfde voor andere volken. In principe is dit dus min of meer de default manier van denken! Wat maakt ons bij SIER dan anders?
Het probleem is dat de meeste mensen deze etnocentrische visie, die ergens in principe wel bij hen leeft, niet echt naleven. Deels doordat er zo een taboe op zit om strikt vanuit etniciteit te denken en ook deels omdat mensen andere zaken te zwaar laten wegen zoals religie, cultuur, ideologie maar ook gewoon egoïsme, gemak en hebzucht. Wij zien echter dat het wel degelijk nodig is etniciteit en het behoud van ons volk/ras centraal te stellen.

over “haat”
Wij zijn ons maar al te goed bewust van deze taboes en feliciteren de lezer om al tot hier te zijn gekomen. Want oei.. ras? etniciteit? Dit riekt naar discriminatie, naar white supremacy, naar haat!
Hier willen wij graag benadrukken dat etnocentrisme nooit om haat naar etnische groepen of individuen gaat. Wij komen simpelweg op voor ons eigen volk, omdat dit nu eenmaal nodig is. Andere etnische groepen respecteren wij en ook dat zij voor henzelf opkomen. Bedenk dat groepen als Black Lives Matter, naast soortgelijke instellingen van bijvoorbeeld Joodse mensen, strikt genomen ook openlijk etnocentrisch zijn. Zien we hen, door dat te doen, dan als haatdragend? Wij als stichting geloven uiteindelijk in werkelijke diversiteit in volken. We zullen altijd, bij bepaalde conflictsituaties, streven naar win-win oplossingen.
Een etnocentrische blik draait ook maar deels om hoe een volk zich met andere volken verhoudt. Ons uitgangspunt is een gezond en gelukkig volk. Issues zoals gezondheid, interne conflicten of economisch ontij spelen daarin een grote rol. Wij gaan voor een holistische kijk.


Racisme versus ras-realisme
Zoals gesteld kleeft er aan het begrip racisme inherent een negatieve houding naar andere rassen. Iemand is slecht omdat ie blank/zwart/Aziatisch etcetera is. Dit is een naar ons idee absurde manier van denken. Ten eerste kun je niet alle mensen van een bepaalde etnische groep over één kam scheren en daarnaast is het een cynische zwartgallige manier van denken die geen oog heeft voor het goede van de mens.
Verschillen tussen etniciteiten bestaan echter wel degelijk. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Sowieso zijn er significante fysiologische verschillen, maar ook zijn er mentale verschillen op zowel individueel als collectief niveau. Dit uitgangspunt, dat dus niet gepaard gaat met een negatieve kijk op basis van ras, is bekend als ras-realisme. Het kijkt op een realistische manier naar verschillende etnische groepen. Hierbij is veel overlap met studiegebieden als sociologie en antropologie. Voor zover er verschillen zijn, vinden we het belangrijk te benadrukken dat dit altijd gaat om gemiddeldes. Het is zowel ethisch als statistisch onjuist om een individueel mens bepaalde eigenschappen toe te schrijven puur op basis van zijn/haar etniciteit.
Ras-realisme zou niet realistisch zijn als we zouden wegkijken van bepaalde problemen die er zijn met betrekking tot etnische groepen. Bij SIER vinden we dat als een bepaalde etnische groep significant veel criminaliteit pleegt, we dit onder ogen moeten komen en we het recht hebben in deze voor onszelf op te komen. In Nederland en veel andere West-Europese landen is er bijvoorbeeld een tendens dat een zeer groot percentage van seksueel geweld wordt gepleegd door mensen van allochtone komaf. Hiermee willen we niet zeggen dat bepaalde allochtone groepen inherent crimineel zijn. Wel zien we dat er in de huidige situatie problemen zijn en komen wij op voor Europese mensen.
Ras-realisme kijkt ook naar minder controversiële verschillen tussen etniciteiten. Wat zijn de subtiele verschillen tussen Europeanen en Aziaten? Het is een interessant studiegebied. Uiteraard een waarbij je altijd voorzichtig moet zijn met conclusies.
Ras-realisme is overigens naar ons idee, net als etnocentrisme, redelijk gemeengoed. De meeste mensen weten wel dat er verschillen zijn tussen etnische groepen. Nu we in het Westen in ons dagelijks leven veel verschillende etniciteiten ontmoeten, leren we ook hoe deze etnische groepen verschillen: iemand van Afrikaanse komaf verschilt bijvoorbeeld van iemand van Aziatische komaf. Echter weten we ook dat we dit niet moeten generaliseren en bepaalde ‘clichés’ niet voor iedereen gelden.
Waar het ons vooral om gaat..
Bij SIER vinden we het vooral belangrijk om te benadrukken dat etniciteit iets zeer fundamenteels is. Ons inziens fundamenteler dan religie, ideologie of cultuur. Bedenk ook dat deze laatste drie fenomenen altijd terug kunnen komen, maar een etnische groep in principe voor eeuwig verdwijnt. Overigens willen we hiermee niet zeggen dat religie, ideologie en cultuur niet belangrijk zijn maar wel dat wij onvoorwaardelijk opkomen voor Europese mensen. Dus los van wat voor religie, ideologie et cetera men heeft.
Daarnaast vinden we het uiteraard belangrijk om te laten zien dat je voor je eigen volk kunt opkomen zonder haat naar andere volken. En dat dit juist daadwerkelijke diversiteit teweegbrengt.