Rammenas

Een ode aan de rammenas!

We hebben een nieuwe wintergroente gevonden, ook wit vruchtvlees en zwarte schil: rammenas! Het is een zeer oud gewas dat al rond 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren werd geteeld. Het behoort tot de groentesoorten met het meeste calcium en is een gewas dat erg goed is voor je spijsvertering.

Daarom is het ontzettend jammer dat het tegenwoordig niet meer op een voetstuk staat en dit gewas uit het oog verloren is. Het heeft de smaak van radijs of rettich en is zowel rauw als gekookt of gestoofd te eten. 

De rammenas verschilt van de radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) doordat de laatste een stengelknol en rammenas voor het grootste gedeelte een wortelknol is. Hierdoor is de rammenas milder van smaak, steviger en groter dan de radijs.

Voor het inspiratierecept hebben we de rammenas een uurtje ingelegd in appelciderazijn. In deze salade zijn zelf geweekte bonen het meest smaakvol in plaats van bonen in pot of blik, dus begin de avond tevoren. Hoe je de salade maakt? Lees dat hieronder.

Recept met rammenas

Seizoen:

Inheemse regio:

Bron van:

Bron van:

september t/m maart
Oostelijk deel Middellandse Zeegebied, nu vnl. Duitsland
vitamine K, B1, B2, C en met name calcium
4-6 min. in zijn geheel, ook rauw eetbaar 

Recept (2 personen)

Frisse maaltijdsalade met bonen, rammenas en noten

benodigdheden:

2 kleine rammenassen of 1 grote

4 el appel(cider)azijn

2 el pompoenpitolie (of willekeurige notenolie)

halve kropsla

250g grote witte bonen, gedroogd

3 el gepelde walnoten (of pecannoten)

2 stevige plakken (oud) desembrood

100g zachte, verse geiten- of schapenkaas

1 teen knoflook

gemalen peper en zout naar smaak

4 el zwarte en groene olijven

Materiaal: mandoline of dunschiller

Bereidingswijze:

Avond van tevoren:


Week de witte bonen met 2 delen water. Wil je vandaag koken? Gebruik dan kant-en-klare geconserveerde bonen uit pot of blik. Sla in dat geval de kookstap over.

 

De volgende dag:


Kook de grote witte bonen zoals voorgeschreven op de verpakking. Na het weken is dit vaak 1 uur op laag vuur, met deksel. Maak de rammenas met schil schoon en snijd met een dunschiller of mandoline in plakjes. Deze gaan we eerst op smaak brengen met een marinade.

Leg de plakjes rammenas in een schaal en schenk hier de pompoenpitolie en azijn over. Schep dit om met wat zout en laat voor minimaal 30 minuten staan. Rooster het brood goudbruin en wrijf de knoflook in het geroosterde brood. Schenk vervolgens wat olie over het brood en snijd de croutons in blokjes. Was de kropsla en scheur deze in stukken. Hussel de sla, croutons, kaas, olijven, walnoten en afgekoelde bonen door de gemarineerde plakjes rammenas. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog een scheutje olie en/of azijn toe.

Serveer als maaltijdsalade of bijgerecht bij vis of vlees. Of serveer er maïspolenta bij, bereid met melk en bouillon